Guide til Gaudi

Vores ferie i Barcelona betød selvfølgelig på en masse Gaudi, som er meget anderledes og lidt eventyragtigt, med en masse underlige detaljer.

Kort lidt info om manden

Antoni Gaudí i Cornet (25. juni 1852 – 10. juni 1926) var en catalansk arkitekt, der var kendt for en meget original stil. Gaudis stil er repræsentant for den kunstneriske stilretning catalansk modernisme, og den mest berømte i området.

Som barn var Gaudí plaget af gigt, hvilket gjorde det vanskeligt for ham at lege med andre børn. I stedet brugte han tid på at iagttage og analysere naturen og dens design. Han var ikke specielt dygtig i skolen, bortset fra i geometri, hvor han udviste store evner. Dette skulle få stor betydning for hans senere virke. Han blev uddannet arkitekt i Barcelona i 1878 på trods af middelmådige karakterer, men en af hans lærere udtalte ved hans afgang: “Jeg har enten fundet en vanvittig eller et geni.” Som 19-årig søgte Antonio Gaudí Cornet ind på arkitektskolen. I første forsøg fik han afslag, men til den spanske kulturarvs glæde blev han efterfølgende optaget.

Han gik i gang med at tegne bygninger, og han tegnede blandt andet en række rigmandshuse, men mange af hans værker blev latterliggjort i begyndelsen. Han fik en rig industrimand, Eusebi Güell, som mæcen, hvilket satte ham i stand til at fortsætte sit arbejde, og efterhånden opnåede han større popularitet.

Ud over arkitekturen var Gaudí erklæret katolik og catalansk nationalist. Senere koncentrerede han sig om katolicismen i forbindelse med arbejdet med Sagrada Família, som gjorde, at mange omtaler ham som “Guds arkitekt”. Han arbejdede med dette værk i over 40 år, og i de sidste år blev han – måske som følge af en række dødsfald blandt familie og venner – meget indadvendt. Samtidig blev Barcelona trængt i økonomisk henseende, hvilket forsinkede opførelsen af katedralen.

Antoni Gaudí blev 7. juni 1926 kørt over af en sporvogn. Da han ikke blev genkendt og i øvrigt så fattig ud, fik han ikke den nødvendige førstehjælp, men kom dog på et fattighospital. Her døde han få dage senere. Da han blev identificeret var der et stor gravfølge gennem byen og han blev begravet midt i sit ufuldendte mesterstykke Sagrada Família.

Guide til Gaudi i Barcelona

Sagrada Familia

Vores besøg i kirken var ved 17-tiden. Vi havde bevæget os hen til kirken tidligere, men der var en vanvittig kø, så en god idé er at komme hen på eftermiddagen. Ved 9-tiden var der nemlig ekstrem lang kø. Et tip vil nok være at købe og printe en billet hjemmefra, så slipper man helt for at stå i kø, så skal man bare fastlægge en særlig dag og et tidspunkt.

Kirken, som den blev til med Pavens velsignelse i 2010, er vanvittig flot (mange er sikkert uenige i det). Til trods for kraner og det stadig igangværende byggeri af kirken, som måske/måske ikke står færdig i 2026, så er der vanvittigt meget vidunderligt at se på. Vi nød at sidde inde i kirken og kigge på de vanvittige detaljer. Specielt loftet er virkeligt smukt, og man finder hele tiden nye detaljer, man ikke ved første øjekast havde opdaget.

Et par billeder fra forskellige steder i og omkring La Sagrada Familia

Park Güell

Park Güell (1900-1914) er et storstilet park-projekt, der undervejs blev ændret betydeligt i forhold til de oprindelige planer. Oprindeligt var meningen, at parken skulle opføres til nogle af Barcelonas allerrigeste familier, men i sidse ende mislykkedes dette projekt. Parken blev financieret af den stenrige Eusebi Güell, men efter hans død blev parken i stedet solgt til Barcelonas kommune, der lavede den om til en offentlig park. Området er endnu i dag en offentlig park og et af de mest populære områder i byen, besøgt af flere mio. mennesker hvert år. Der er ingen entré til parken.

Vi havde en skøn tur til Park Güell. Ret sjovt, så kører man faktisk med rulletrapper op til indgangen til parken, hvis man kører dertil med metro. Ret smart lavet, da parken er placeret højt over byen. Vi så den smukkeste solnedgang fra parken, det var virkelig smukt. Altså både selve parken og udsigten.

Casa Batlló & Casa Milá

Casa Batlló er en af hans smukke bygninger, vi se den kun udefra, men man kan også vælge at betale for en tur indenfor, men med et pakket program blev det ikke til en tur indenfor denne gang.

Gaudís Casa Milà fik i perioden flere øgenavne: Butterdejskagen, hvepseboet og stenbrudet (La Pedrera). Disse navne er udtryk for, at modernismen som bevægelse så småt begynder at komme i modvin omkring 1910. Modernismens voldsomt ornamenterede stil falder ikke længere i det brede publikums smag og nye tendenser begynder at blive populære inden for arkitekturen.

Ud over de fire ovenstående er der også et par øvrige bygninger, som Gaudi står bag i byen. Men disse fire må være højdepunkterne i Barcelona, som er must-see, når man er på besøg i byen for første gang.

Advertisements

One thought on “Guide til Gaudi

  1. Pingback: X antal dage Barcelona – What to do? | My Scrapbook Diary

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s