Grotter i Phong Nha-Ke Bang

Enorme sommerfugle og klamme værelser

Phong Nha

Sådan ser det bl.a. ud i denne lille by Phong Nha, som på alle måder er langt ude på landet.

Efter vores varme dag i Hué sætter vi kursen mod Phong Nha, som er en nationalpark, der i 2003 kom på UNESCOs verdensarvsliste. Phong Nha-Ke Bang, som er parkens fulde navn, ligger 500 km syd for Hanoi og grænser mod vest op mod Laos. Den har over 300 huler og grotter med en samlet længde på 126 kilometer.

Rejsen fra Hué til Phong Nha går med bus, i øvrigt en ret lækker en af slagsen med dejlige brede sæder og film hele vejen. Efter en del problemer med at finde et ledigt værelse i Phong Nha, fandt vi endelig et, dog af mindre lækker karakter. Nå men hvad gør man så, hvis man er os? Nå, ja man låner, ja altså “stjæler”, en omgang håndklæder og rengør værelset selv! Efter det er det egentlig ok, aircon’en er i hvert fald i orden. Men okay lad os være ærlige – det er det værste hotel (hvis man kan kalde det et hotel) vi nogensinde har besøgt!

For at kommer over det mindre heldige overnatningssted booker vi en tur rundt i parken den efterfølgende morgen. Phong Nha er endnu ikke et så kendt turistmål og nogle af de primære turledere i parken er Phong Nha Farmstay, som ejes af en australier (vil da også klart anbefale at bo der, hvis de har plads).

Vietnamkrigen og bomber

Phong NhaKl. 9 er vi klar til at tage afsted. Turen ledes af både en engelsk og en vietnamesisk guide. Undervejs fortæller de at områdets beboerne i og omkring parken tidligere har jagtet de meget sjældne dyrearter, der findes i parken. Deres primære erhverv er landbrug, men da det ikke er en helårsbeskæftigelse, har de tidligere fanget, spist og solgt de sjældne dyr. Der er bl.a. tale om mere end 100 typer af pattedyr (herunder forskellige aber, tigre, elefanter og en sjælden asiatisk antilope), 81 typer af krybdyr og padder og mere end 300 sorter af fugle. Det vi primært møder er de ekstremt mange forskellige sommerfugle (nogle kæmpe store iblandt – som egentlig er ret ulækre) og så de klammeste og største edderkopper vi nogensinde har set i andet end en zoo! Ad. For at forhindre jagten på parkens dyr har man siden parkens status som en beskyttet nationalpark forsøgt at hjælpe den meget fattige befolkning ved at inddrage dem i turismen, som så småt begynder at tage fat i området.

Otte kvinders grotte

Her sætter Morten en lille røgelsespind for de otte 18-20 årige, der blev spærret inden under krigen.

Turens første stop er ved et tempel, som er bygget ved “De otte kvinders hule”, som bærer dette navn, fordi otte kvinder i denne hule lavede mad til soldater mv. under Vietnamkrigen. Gennem parken går nemlig en meget vigtigt vej/livslinie, som blev bygget under krigen og som gjorde det muligt at transportere forsyninger fra Laos til Vietnam. Templet er dog bygget af en anden grund, nemlig for at mindes otte unge mennesker, som blev fanget i hulen under et amerikansk bombardement. De unge havde søgt ly i hulen under en massiv bomberegn. Bomberne sprængte et stykke af klippen, som faldt ned og spærrede klippeåbningen, som gjorde at de otte døde af sult, da man ikke kunne befri dem.

Phong Nha byMassive bombardements over Phong Nha-området fandt jævnligt sted under krigen, fordi amerikanerne ville sætte en stopper for livslinien med forsyninger fra Laos. Omvendt gjorde man det fra vietnamesisk side, at man sendte 300 procent så meget afsted for at få de ønskede mængde forsyninger frem. Rundt om i nationalparken er der stadig mange ikke eksploderede bomber, da cirka 30 procent at bomberne, der faldt over området ikke er eksploderet endnu. Indtil for 10-15 år siden var det meget normalt at høre bomber gå af i tiden og utide,og  i dag er det endnu ikke tilladt at gå uden for stier og lignende af frygt for eksplosioner.

På størrelse med Manhattens skyline

Forsøg på at tage foto at edderkopper

Et forsøg på at tage foto af de store klamme edderkopper, der er rundt om i parken.

Første grotte vi besøger er Paradise Cave, som eftersigende er nationalparkens smukkeste grotte. Den blev fundet af en lokal mand i 2005 og i 2011 var den klar til at åbne for besøg fra turister. Den er 31 kilometer lang og højden når 100 meter, mens bredden når hele 150 meter. Dog blev der i 2009 fundet en endnu større grotte i Phong Nha, som menes at være verdens største grotte og så stor at Manhattens Skyline kan være inden i den. Foreløbigt er grotten dog endnu kun mulig at besøge for et par hundrede om året. Så derfor nu tilbage til vores besøg i Paradise Cave, som gik cirka en én kilometer ind i grotten.

Den er virkelig flot og på billeder er det slet ikke til at vise, hvor enorm den er. Ud af grotten kom desuden det dejligste kolde luft, så dejligt svalende at gå inden i den.

Paradise CaveParadise CaveParadise CaveParadise CaveParadise Cave

Mudder og Flagermus i Dark Cave

Efter Paradise Cave er det tid til frokost og ikke mindst omklædning til badetøj. Næste stop er nemlig i den såkaldte Dark Cave (Hang Toi), hvor der er flere aktiviteter på programmet. Først aktivitet kræver, at vi hopper i  redningsvest og får en hjelm med lampe. Herefter sejler vi i kano hen til grotten. Derfra går vi i samlet folk ind i grotten med  med vores pandelamper som det eneste lys. Det første stykke er lidt skarpt at gå på med bare fødder, men vildere bliver det, da vi skal til at vandre i mudder. Hurtigt går mudderet os til midt på lårene og flere steder skal vi kravle over og glide ned (i mørke) gennem små stier. Til sidst ender vi et sted, hvor vi alle sætter os ned i mudderet og slukkede lamperne. Her sidder vi i komplet stilhed kun med lyden af den dryppende hule.

Mørket og mudderet er egentlig en fed oplevelse, men undervejs i mudderet får vi os et par blå mærke, da man ikke rigtig kan undgå at skvatte lidt rundt. Da vi igen tænder pandelamperne begiver vi os dybere ind i hulen, nu svømmende, mens utallige flagermus flyver rundt i grottens loftrum. Til sidst svømmer vi gennem dybt vand ud af grotten med pandelampen slukket og kun med grottens åbning som det eneste lys.

Da vi langt om længe kommer ud bliver vi overtalt til at droppe kanoerne og bare svømme tilbage. Det skulle vi aldrig have sagt ja til, vi kommer nemlig til at svømme i modstrøm. Helt ærligt er vi til sidst næsten ved at give op, så smadret er vi, men i land kommer vi da!

Tilbage i vores lille by er vi efter et bad klar til en flot solnedgang, Huda-øl (en dansk/vietnamesisk øl) og en omgang mad.

Med båd til Phong Nha Cave

På vores anden og sidste dag i området går turen til Phong Nha Cave, som det kun er muligt at besøge ved hjælp af en båd. Sejlturen går hen og ind i Phong Nha Cave, som er 7.729 meter lang og indeholder 14 grotter, samt en 13.969 meter underjordisk flod. For turister er det kun tilladt at udforske de første 1500 meter af hulen, som er den anden største i Vietnam.

Sådan så vores lille dragebåd ud.

Bådene sejler fra vores lille by, det koster lidt over 75 kr. at leje en båd, men vi delte den med fem vietnamesiske turister, så det ikke blev så “dyrt”.

Det er en lidt anderledes oplevelse i denne grotte, da man oplever den sejlende. Phong Nha Cave er den første grotte man fandt i området, da de seneste store grotter jo først er fundet i det 21. århundrede. Omvendt mener man, at denne blev opdaget helt tilbage i 1550. Det var dog først i 1990, at videnskabsfolk så nærmere på grotten. Grotten blev under Vietnamkrigen brugt som en slags base og beskyttelsesrum af de lokale i området.

Efter et par aktive dage i Phong Nha Nationalpark slapper vi af med en lille gåtur i området og en lille lur i hængekøje inden vi hopper på nattoget til Hanoi.

DSC01973Phong Nha CavePhong Nha CavePhong Nha Cave

Phong Nha Cave

Uhyggelige skygger!

Advertisements

One thought on “Grotter i Phong Nha-Ke Bang

  1. Pingback: Høj sol over Halong Bay | My Scrapbook Diary

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s